Hír: Nem kell többé téli gumi?
(Kategória: Ééérdekes)
Küldte: Admin
kedd 24 április 2012 - 19:32:38

Időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni képes, intelligens autógumit mutattak be az április 23. és 27. között zajló Hannoveri Vásáron.

A Lipcsei Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói olyan fejlesztésen dolgoznak, amely feleslegessé teheti az autógumik évszakos cseréjét a jövőben. „Induláskor a vezetőnek mindig mérlegelnie kell az időjárási viszonyokat, hiszen nem tudja kicserélni a kerekeit vezetés közben” – mondta Detlef Reimer kutatásvezető. „Manapság az autógumi megválasztása mindig egyfajta kompromisszumot jelent a fékezőképesség és a fogyasztás között” – utalt a kutató arra, hogy a szélesebb gumik biztonságosabbak, de növelik a fogyasztást.

Az intelligens, alkalmazkodó gumi elektronikus szenzorok segítségével felismeri a különböző minőségű útfelületeket, valamint azt is, hogy azok felszíne száraz, esős vagy havas. A mért adatoknak megfelelően azután akár menet közben is automatikusan változtatja a gumiprofil szélességét és magasságát. A fejlesztési munka még igen korai szakaszban jár, de a biztonság kedvéért már szabadalmaztatták találmányukat a német kutatók.

Forrás: www.mno.hu


Ezen hír származási helye: Dunaharaszti Apró - Hír Információ Reklám Apróhirdetés
( http://www.dunaharasztiapro.hu/news.php?extend.553 )