http://www.butorvilag-haz.hu

Legyen a hírszerkesztőnk!

Küldjön nekünk helyi híreket, vagy érdekességeket a nagyvilágból.
A részletekről érdeklődjön a dunaharasztiapro@gmail.com email címen.
Megosztom:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
péntek 24 február 2012 - 15:12:10

Korrózióvédelem grafénnal

Beküldte: Admin Kategória: Tudomány
A grafén rengeteg felhasználási módjáról hallhattunk az elmúlt időszakban és ezekhez most egy újabb csatlakozik: a korrózióvédelem. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményeiről az ACS Nano oldalain megjelent tanulmányban számolnak be a kutatók.

A fémek korróziója jelentős problémát jelent világszerte, és folyamatos próbálkozások folynak ezen anyagok roncsolódásának megakadályozására, illetve lelassítására. Korróziós folyamatok akkor indulnak be, amikor a fém felszíne levegővel, vízzel vagy más anyaggal érintkezik, így az egyik logikus megoldás a fémfelület védőbevonattal való ellátása, hogy ne érintkezzen közvetlenül környezetével. A jelenleg erre használatos anyagok hatékonysága azonban véges, így újabb és újabb potenciális anyagfajták kerülnek górcső alá.

Dhiraj Prasai és kollégái a grafén védőbevonatként való alkalmazásának tesztelésébe kezdtek. A szénatomok egyetlen rétegéből álló anyag rendkívül erős és vékony, valóságos „csodaszernek” tartják. A hexagonális kristályrácsba rendeződő atomok átlátszó réteget alkotnak, amelynek egyetlen grammjával egy focipályányi terület beteríthető lenne.


A kísérletek eredményei alapján a grafén védőrétegként is jól vizsgázott: a bevonattal nem rendelkező réz hétszer gyorsabban korrodálódott, mint az egyetlen grafénréteggel bevont, a bevonat nélküli nikkel pedig huszadannyi idő alatt korrodálódott, mint a több grafénréteggel bevont minta.

Egyetlen grafénréteg ugyanolyan szintű korrózióvédelmet biztosít, mint a hagyományosan használt, de ötször olyan vastag védőrétegek. A grafén így olyan felületeken is használható lehet, ahol más védőréteg túl vastag lenne a tárgy méreteihez képest, így például a mikroelektronikában.

Forrás: www.ipon.hu

Ajánlott hirdetés

Kategória > Építőipar
Alkategória > Nyílászáró
Redőny, szúnyogháló, garázskapu
Redőny, szúnyogháló, gará[...]
 

Weboldal készítés

Dataglobe Zrt

Dunaharaszti Apró - Hír Információ Reklám Apróhirdetés
Weboldal készítés