http://www.butorvilag-haz.hu

Legyen a hírszerkesztőnk!

Küldjön nekünk helyi híreket, vagy érdekességeket a nagyvilágból.
A részletekről érdeklődjön a dunaharasztiapro@gmail.com email címen.
Megosztom:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
csütörtök 10 november 2011 - 21:40:49

Hangulatjavítók és antidepresszánsok

Beküldte: Admin Kategória: Egészség
Sokféle módja van annak, hogy elűzzük magunktól a korán sötétedő délutánok borongós hangulatát. Az egyik leghangulatosabb módja annak, hogy jókedvet varázsoljunk magunknak, ha az illóolajok segítségét vesszük igénybe. Az illóolajak ugyanis hangulatjavító, antidepresszáns, valamint a koncentrációt elősegítő, élénkítő tulajdonsággal rendelkeznek.

A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyobbrészt az illóolajok adják, melyek erősen koncentrált, természetes anyagok. Több-kevesebb illóolajat az aromás növények minden egyes része tartalmaz. Pl. a narancsfa gyümölcse a narancsolajat, a levelek, hajtások a petitgrainolajat, míg a virág a neroli olajat adja; viszont a három illóolaj összetétele, és ily módon az illata is különböző. A növények illóolaj-tartalma igen változó, de általánosan jellemző rájuk, hogy kis mennyiségben tartalmaznak illóolajat, pl. 5 tonna rózsasziromból 1 kg rózsaolaj állítható elő.


Az illóolajok leggyorsabban belélegzés útján hatnak ránk. A szaginger az orron keresztül közvetlenül az agyba jut, ahol a limbikus rendszeren keresztül befolyásolja érzelmeinket, magatartásunkat, kedélyállapotunkat és koncentráló készségünket. Csak olyan illóolajokat használjunk, amelyeknek tetszik az illata!

Az illóolajokat többféle módon juttathatjuk a légtérbe. A legelterjedtebb módszer, amikor az illóolajokból vagy azok keverékéből 6-10 cseppet teszünk vízzel töltött aromalámpába vagy párologtatóba. Adhatunk 10-12 cseppet a pumpás szórófejjel ellátott flakonba töltött 2 dl vízhez, majd alapos összerázás után az elegyet a levegőbe permetezzük. Az íróasztalunkon lévő porózus aromakövet is átnedvesíthetjük egy kis illatos anyaggal. Az illóolajat néhány mély szippantással közvetlenül az üvegcséből vagy papírzsebkendőre cseppentve is belélegezhetjük.

A hangulat és kedélyállapot javítására ajánlható 3 csepp narancsvirág-, 5 csepp édesnarancs- és 3 csepp gerániumolaj vagy 2 csepp fahéj-, 1 csepp ilang-ilang- és 1 csepp édesnarancsolaj elegye.

Egyes illóolajok élénkítő hatásúak, elősegítik a figyelem összpontosítását. Tanuláshoz, vizsga előtt, autóvezetés közben, munkahelyen nagyon hasznos lehet 4 csepp bazsalikom-, 3 csepp grapefruit- és 1 csepp rozmaringolaj vagy 3 csepp petitgrain-, 3 csepp grapefruit- és 3 csepp citromolaj elegye.

Forrás: www.szimpatika.hu

Ajánlott hirdetés

Kategória > Építőipar
Alkategória > Nyílászáró
Redőny, szúnyogháló, garázskapu
Redőny, szúnyogháló, gará[...]
 

Weboldal készítés

Dataglobe Zrt

Dunaharaszti Apró - Hír Információ Reklám Apróhirdetés
Weboldal készítés