http://WWW.mz-b.HU

Legyen a hírszerkesztőnk!

Küldjön nekünk helyi híreket, vagy érdekességeket a nagyvilágból.
A részletekről érdeklődjön a dunaharasztiapro@gmail.com email címen.
Megosztom:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
hétfő 10 október 2011 - 19:27:55

Mitől olyan értékesek az őssejtek?

Beküldte: Admin Kategória: Tudomány
A köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek többféle szempontból is értékesek, átvitt és konkrét értelemben egyaránt. Nézzük előbb a konkrétat!

Az őssejtek gyógyászati alkalmazása, leendő kisbabánk szempontjából (is) rendkívül fontos. Ha a megőrzéséről gondoskodunk, akkor mindent megtettünk gyermekünkért! A saját őssejt alkalmazásával nem fordulhat elő kilökődés, sőt gyakran jól alkalmazható a családtagok (vérrokonok) gyógyításában is.

A köldökzsinórvér a szülést követően a köldökzsinór átvágása után keletkezik. Ez az a vér, melyet a méhlepénnyel együtt hulladékként szoktak megsemmisíteni. Megtartása mellett szól, hogy sem az újszülött, sem az édesanya számára semmilyen veszteséget nem jelent. A mintavétel után az édesanya, vagy családtagja felhívja az éjjel-nappal működő telefonszámot, ahol a vérminta szállításért felelős munkatárs intézkedik.


A Sejtbank gondoskodik a minta gyors és szakszerű szállításáról. A gyermek nagykorúságáig, a szülők rendelkeznek vele. A mintákat a tároló csövekben, vonalkódos jelzéssel látják el. Mínusz 196 fokon folyékony nitrogénben tárolják. A leghosszabb ideig életképesen tárolt őssejt minta, 29 évvel ezelőtt került levételre. Általában 20 évre szoktak megállapodni.

A Sejtbank árai igen magasak, (350 000 forint körül mozog) de így is nagyon sok ember él vele. Különböző gyógyintézetekben számtalan műtét is igazolja az őssejtek hasznosságát. A sejtterápiát a ráknál csontvelő ,,pótlására" is alkalmazták már sikerrel. Ez a módszer tartós javulást hoz, jobb lesz a beteg életminőség, illetve a gyógyulás szempontjából sokkal eredményesebb a hagyományos kezeléseknél.
Hogy hova fejlődik, és hol lehet még hasznosítani az őssejteket, az még a jövő titka. Egy biztos, hogy a ,,holnap" gyógyászatának egyik legígéretesebb területét tisztelhetjük benne. Nagy tudományos eredménynek számít, hogy az őssejteket laboratóriumi körülmények között is lehetséges tenyészteni.

A tudósok folyamatosan keresik az őssejtek felhasználásának módjait, melynek fő célja, hogy különféle szövetek sejtjeit tudják előállítani. Ha sikerül ezeket felderíteni, és irányítottá tenni, akkor számos betegség - az Alzheimer-kortól a hasnyálmirigyen át, a keringési zavarokig, sok minden - kerül új gyógyítási alapokra.

A végső cél, hogy ,,rendelésre" lehessen előállítani olyan sejteket, szöveteket, vagy akár szerveket, melyekre a betegnek éppen szüksége van. Egyelőre sok a kérdés. Egyes kutató műhelyekben arra esküsznek, hogy nemcsak embrióból, hanem kifejlett szervezetből is lehet őssejtet nyerni.

Új eredmények azt támasztják alá, hogy a felnőtt őssejtek átalakulási képessége nagyobb, mint eddig gondolták. Hogy lehetséges lesz-e csak felnőtt őssejtekkel gyógyítani, tán kiderül a közeljövőben. Egy biztos, hogy ezzel el lehet kerülni az embriók felhasználása körüli etikai vitákat.

Forrás: www.napidoktor.hu

Ajánlott hirdetés

Kategória > Apróhirdetés
Alkategória > Műszaki cikk
mobiltelefon
mobiltelefon
45000 

Weboldal készítés

Dataglobe Zrt

Dunaharaszti Apró - Hír Információ Reklám Apróhirdetés
Weboldal készítés